Autisme

Autisme bij Wilbert Vis ,werd pas laat besproken in 2011,dus ontdekt!

Ik ben blij dat mijn familie, mij advies gaf. Dat ik me op autisme moet gaan testen. Toen ik het ontdekte was ik 36 jaar oud. En leerde daarna steeds beter er mee om te gaan. De dagelijkse ontwikkelingen gingen dan ook dagelijks wat beter!

Autisme, met inbegrip van klassiek autisme en milde beperkingen, behoort tot het bredere spectrum van autismespectrumstoornissen (ASS). Dit spectrum omvat verschillende aandoeningen die gedeelde kenmerken hebben maar variëren in intensiteit en presentatie. Hier richten we ons op het begrijpen van klassiek autisme en milde vormen van autisme.

Klassiek autisme, vaak aangeduid als ‘autistische stoornis’, is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis.

Mensen met klassiek autisme hebben doorgaans aanzienlijke uitdagingen op het gebied van sociale interactie, communicatie en gedrag. Ze kunnen moeite hebben met het begrijpen van non-verbale signalen, het aangaan van wederkerige gesprekken en het aanpassen aan veranderingen in hun omgeving. Repetitief gedrag en beperkte interesses zijn vaak opvallend aanwezig. Kinderen met klassiek autisme kunnen moeite hebben met oogcontact en kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereld. Vroege interventies, zoals gedragstherapie, zijn cruciaal om hen te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en communicatie.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we milde vormen van autisme, zoals het syndroom van Asperger of PDD-NOS (pervasieve ontwikkelingsstoornis – niet anders gespecificeerd). Deze vormen van autisme kenmerken zich door minder ernstige symptomen, vooral op het gebied van taalontwikkeling en cognitieve vaardigheden. Mensen met milde vormen van autisme kunnen relatief normale taalvaardigheden hebben, maar kunnen toch moeite hebben met sociale interacties en het begrijpen van sociale nuances. Ze hebben vaak specifieke interesses en kunnen zich obsessief verdiepen in bepaalde onderwerpen.

Het is belangrijk op te merken dat het onderscheid tussen verschillende vormen van autisme niet altijd duidelijk is en dat individuen op het spectrum een breed scala aan vaardigheden en uitdagingen kunnen hebben, zelfs binnen dezelfde categorie. Autisme is een zeer heterogene stoornis, en wat belangrijk is, is dat elke persoon op het spectrum uniek is en zijn of haar eigen behoeften heeft. Vroege interventie, onderwijs en ondersteuning spelen een cruciale rol bij het helpen van mensen met autisme, ongeacht waar ze zich bevinden op het spectrum, om hun potentieel te bereiken en een bevredigend leven te leiden.

Het ontdekken van autisme in de tienerjaren kan een verwarrende en uitdagende ervaring zijn, zowel voor de persoon zelf als voor hun omgeving. Vaak wordt autisme niet direct herkend omdat de symptomen variëren in intensiteit en omdat veel mensen met autisme strategieën ontwikkelen om zich aan te passen aan sociale situaties. Hieronder beschrijf ik mijn eigen ervaring met het ontdekken van autisme in mijn tienerjaren, hoewel ik fictieve persoonlijke details gebruik om het algemener te maken.

In mijn tienerjaren merkte ik niet dat ik autisme had.

Ik voelde me anders dan mijn leeftijdsgenoten, maar ik dacht dat dit gewoon was omdat iedereen uniek is. Ik had altijd al moeite met het begrijpen van sociale signalen, zoals non-verbale communicatie en lichaamstaal, maar ik dacht dat ik gewoon verlegen was. Het viel me op dat ik vaak overweldigd raakte door drukke sociale situaties en luidruchtige omgevingen, maar ik beschouwde dit als normaal. Ik was gefascineerd door mijn eigen interesses en had de neiging om me er diep in te verdiepen, zonder me te realiseren dat dit een kenmerkend teken van autisme kon zijn.

Pas toen ik in mijn late tienerjaren was en meer leerde over autisme.

Begon ik te beseffen dat veel van mijn eigen eigenschappen en ervaringen overeenkwamen met die van mensen met autisme. Ik raakte geïnteresseerd in het onderwerp en begon te lezen over de diverse symptomen en kenmerken van autisme. Dit opende mijn ogen voor de mogelijkheid dat ik zelf autisme kon hebben.

Na verschillende evaluaties en gesprekken met deskundigen kreeg ik de diagnose autisme, milde verstandelijke beperking Dit was een belangrijk moment in mijn leven omdat het me hielp begrijpen waarom ik bepaalde uitdagingen had en waarom ik me soms anders voelde dan anderen.

Hoewel de diagnose op dat moment verhelderend was, was het ook een startpunt voor meer zelfacceptatie en zelfontdekking. Het heeft me geholpen om mijn sterke punten en interesses te waarderen en om manieren te vinden om met de uitdagingen om te gaan. Het heeft me ook in staat gesteld om mijn vrienden en familie beter uit te leggen hoe ik functioneer en wat ik nodig heb om goed te gedijen.

In mijn tienerjaren merkte ik dus niet meteen dat ik autisme had, maar het proces van zelfontdekking en acceptatie heeft me geholpen om mezelf beter te begrijpen en om te gaan met de complexiteit van mijn eigen geest. Het is belangrijk op te merken dat autisme een zeer diverse aandoening is, en de ervaring van iemand die ermee leeft kan sterk variëren. Het is nooit te laat om autisme te ontdekken en te leren omgaan met de uitdagingen en unieke kenmerken die het met zich meebrengt. Zo in de loop van de jaren.

Het omgaan met autisme op volwassen leeftijd, zoals in je 40+ jaren, kan een reis van zelfontdekking en groei zijn. Naarmate de jaren verstrijken, ontwikkelen mensen met autisme vaak veerkrachtige coping-mechanismen en leren ze hun sterke punten en uitdagingen beter te begrijpen. Hier zijn enkele manieren waarop je positief met je autisme kunt omgaan op deze leeftijd:

Zelfacceptatie: Naarmate je ouder wordt, kun je meer in vrede komen met wie je bent, inclusief je autisme. Zelfacceptatie is een krachtig hulpmiddel om positief met je eigen unieke kenmerken om te gaan.

Strategieën ontwikkelen: In de loop der jaren heb je waarschijnlijk verschillende strategieën ontwikkeld om met sociale situaties en overprikkeling om te gaan. Deze vaardigheden worden met de tijd verfijnd en helpen je om succesvol te functioneren in diverse omgevingen.

Hulpbronnen en ondersteuning:

Nu je volwassen bent, heb je toegang tot een breder scala aan bronnen en ondersteuning. Dit kan professionele therapie, coaching of online gemeenschappen omvatten waar je ervaringen kunt delen en advies kunt krijgen.

Zelfbewustzijn: Naarmate de jaren verstrijken, bouw je een dieper begrip op van je eigen grenzen, behoeften en interesses. Dit stelt je in staat om bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met wie je bent en wat je wilt bereiken.

Educatie en advocacy: Het voortzetten van educatie over autisme en het delen van je eigen ervaringen kan bijdragen aan het vergroten van het begrip in de samenleving en het verminderen van stigma.

Op latere leeftijd kan het omgaan met autisme een reis van zelfontdekking en groei zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen met autisme uniek is, en wat voor jou werkt, kan anders zijn dan voor anderen. Het belangrijkste is dat je een positieve en ondersteunende omgeving creëert waarin je jezelf kunt zijn en kunt gedijen.

Toch is het zo dat ik, met lagere school, basisschool, specialonderwijs ik weinig van autisme mee kreeg!

#autisme

 

 

 

 

Geloof ons niet op ons woord

Dit is wat onze lezers zeggen

"Omdat ik een fervent liefhebber ben van spannende avonden en avonturen, is dit boek mijn gids geworden om het beste uit mijn nachten te halen. De avondgeest van de auteur komt op elke pagina naar voren, en de eenvoud van het taalgebruik maakt het een heerlijk en makkelijk leesbaar boek. Een echte aanrader voor mede-nachtbrakers!"
John M. - ★★★★★
"Ik waardeer de manier waarop Wilbert Vis een boekje heeft gemaakt dat niet alleen inzichtelijk is, maar ook een genot om te lezen. Het gebruik van eenvoudige woorden maakt het gemakkelijk te begrijpen, en de positieve boodschap vindt weerklank bij lezers uit alle lagen van de bevolking. Dit is een testament. aan de vaardigheid van de auteur in het creëren van inhoud die zowel aangenaam als impactvol is."
Smith G. - ★★★★★
"Als beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg zoek ik vaak naar middelen om de geest van mijn patiënten te verheffen. Zijn hulpmiddel is een waardevol hulpmiddel gebleken bij het bevorderen van positiviteit en een gevoel van welzijn. De gemakkelijk te begrijpen taal maakt het voor iedereen toegankelijk, en Ik geloof dat het een verschil kan maken in verschillende gezondheidszorgomgevingen."
Lauren G. - ★★★★★
0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de winkel